21 Eylül 2010 Salı

KUR’AN’A GÖRE HIRSIZLIK YAPANA VERILECEK CEZA

Maide 38: ves sariku ves sarikatü faktau eydiyehüma cezaem bima keseba nekalem minellah vallahü azızün hakım.
Ayetin Gelenekçi meali aşağıdaki gibidir:
Maide 38: Hırsızlık yapan erkek ve kadının, yaptıklarına karşılık Allah'tan bir ceza olarak ellerini kesin. Allah Azîz'dir, Hakîm'dir.
Arapçada “YED”, “EL” anlamına gelmektedir. Bakın bakalım, ayetin orjinaline “YED=EL” diye bir kelime bulabilecek misiniz? Bulamazsınız… Çünkü ayette "EL" diye bir kelime yoktur... Ayette, Bilek de yoktur, parmak da yoktur! El ayası, el sırtı falan da yoktur!
Ayette “SARİKU” kelimesiyle “bireysel hırsızlığa” dikkat çekilmiştir. Devlet açısından bu kelime incelendiğinde; bu suç içerisine; kendisi için rüşvet alan, devleti dolandıran vb. suçlar işleyerek görevini çıkarı için kullanan her tür devlet memuru girer. Toplum açısından incelendiğinde ise bu kelime kapsamına; yankesiciler gibi her türlü bireysel hırsızlık yapan kişiler girer…
“SARİKATÜ” kelimesi ise “SARİKU” kelimesinin çoğulu olup “ÇETE (Gizli devlet ve hortumcuları vb.) düzeyinde hırsızlık” anlamına gelir. Devlet açısından bu kelime incelendiğinde; devleti soymak için oluşturulan her türlü örgüt, çete bu kapsama girer. Toplum açısında incelendiğinde; AİLE boyu yankesicik (Meslekleri aşiret boyu olarak yankesicilik, gasp, kap-kaççılık olanlar) bu kelimenin kapsamına girer.
Hüma... (Onların...) Keseba nedir? BOĞUM almak, Âşık kemiğini yerinden çıkarmak, Mafsaldan çıkık, Mafsal’ı ayırmak gibi anlamlara gelir. Bu ayet Kamu açısından incelendiğinde; hırsızlık yapanlar, hortumcular için bir boğum eksiltmeye işaret eder. Boğum eksiltmek konusu ise ilk öncelikle hırsızın toplumdan tecrit edilmesi/hapse atılması anlamını içerir… Bir başka değiş ile toplumu bir vücut olarak düşünür isek, hırsızlık yapan kişinin bu vücuttan dışlanması, eksiltilmesi (örneğin hapsederek) ilk anlamı oluşturur… Ayrıca, ayete dikkat edersek bu cezanın süresi hakkında bir bilgi verilmemiş, bir JÜRİ’ye bırakılmıştır. Yani ilk defa hırsızlık yapan ile hırsızlığı meslek edinenlere verilecek ceza yani eksiltilecek boğumun ihtivası da bu açıdan JÜRİ’nin insiyatifi doğrultusunda olacaktır…
Kısaca Ayet, Organize Devlet çeteleri, hükümet mücrimleri, kamu adına ciddi suçlar işleyenler için yazılmıştır. Devleti bir vücut sayarsanız, o devlet asalaklarını çıkarıp atınız, görevden alınız, belli süre hapse atarak vatandaşlık haklarını ellerinden alınız, anlamına gelir. Toplumu bir vücut sayarsanız, o toplum asalaklarını/yankesicileri/çeteleri çıkarıp atınız, suçun ciddiyetine bağlı olarak belirlenecek süre boyunca hapse atarak vatandaşlık haklarını ellerinden alınız, anlamına gelir. (Dikkat: Baklava çalan çocukların 2 yıl hapse atılması gibi uygulamalar/yasalar bu sariku-sarikatü kavramı içerisine girmeyen tamamıyla yanlış uygulamalardır.)

2 yorum:

  1. eydiye kelimesi elleri demektir sanırım

    YanıtlaSil
  2. bir de sarikatü noktasında haklısınız gibi ama mesala Edip Yüksel bile onu kadın hırsız şeklinde çevirmiş?

    YanıtlaSil